Hoe ga je om met de teleurstelling van een tegenvallend schooladvies?

 

Spannende tijden voor kinderen uit groep 8, maar soms ook voor de ouders van deze kinderen. Nog even en dan wordt het definitieve advies bekend. Voor een groep kinderen zal dit advies niet veranderen ten opzichte van het voorlopige advies. Voor andere kinderen zal het worden bijgesteld naar boven, maar er zullen ook adviezen gaan tegenvallen.

Hebben jullie zo gehoopt op een havo-advies, maar toch is het vmbo-t geworden. Of heeft je kind ontzettend hard gewerkt om het voorlopige havo/vwo-advies naar een vwo-advies te tillen, maar het havo/vwo-advies is blijven staan.

In ons blog lees je hoe je als ouder met de teleurstelling van een tegenvallend schooladvies om kunt gaan.

 

Hoe komt het schooladvies tot stand?

Alle leerlingen krijgen in groep 8 een schooladvies. Dit advies is vervolgens bepalend voor het niveau waarop de leerling zich kan inschrijven bij de voorgezet onderwijs school. Op basis van werkhouding, motivatie, sociaal emotionele ontwikkeling, gedrag en toets resultaten stelt de basisschool het advies op. Dit traject begint vaak al in groep 6 of groep 7. Eind groep 7 krijgen leerlingen een voorlopig advies. Dit advies wordt vervolgens halverwege groep 8 definitief. Na dit definitieve advies maken de leerlingen de eindtoets.

 

Temper je eigen emotie

Bij een tegenvallend schooladvies is de teleurstelling van je kind een logische en gezonde reactie. Ook de teleurstelling van jou als ouder mag er zeker zijn. Echter is het belangrijk dat je waakzaam bent voor het feit dat kinderen zich enorm mee kunnen laten sleuren in de teleurstelling en boosheid van ouders. Je bent immers hun rolmodel, dus zij zullen je gevoelens maar ook mening snel overnemen. Je herkent het vast wel; kinderen die klinken alsof je met één van hun ouders spreekt.

 

De teleurstelling mag er zijn

Wat is dan wijsheid? Erken de teleurstelling van je kind en laat eventuele emoties van je kind ook zeker toe. Benoem ook jouw teleurstelling als ouder, maar geef aan dat jullie samen het beste van de situatie gaan maken. Accepteer als ouder de huidige situatie en spreek in oplossingen naar je kind. Benoem dat een eventueel hoger niveau op latere leeftijd altijd nog mogelijk is en richt je op de positieve elementen van de mogelijke scholen. Laat je kind dus geen onderdeel worden van het conflict wat je intern voelt. Hiermee voorkom je dat je kind het gevoel heeft dat het jou als ouder teleurstelt.

 

Is er nog een kans bij de eindtoets?

In april maken de leerlingen uit groep 8 de eindtoets. Ook uit deze eindtoets volgt een advies. Indien dit advies hoger is dan het schooladvies, wordt het advies weer heroverwogen. De kansen zijn beperkt, maar in sommige gevallen wordt het advies alsnog opgehoogd. 

Als je kind door de teleurstelling erg gespannen is geworden voor de eindtoets, kan extra oefening helpen om de spanning af te laten nemen. Buro Bikkel helpt hierbij met een eindtoets training.

  

Sluit groep 8 goed af

Ook als jullie besluiten een second opinion in de vorm van een intelligentieonderzoek of NIO te raadplegen is het belangrijk dat je als ouder je strijdlust tempert. Anders wordt de druk om te presteren bij dit onderzoek of tijdens de eindtoets bij je kind onnodig hoog. Het einde van groep 8 hoort een feestje te zijn, wat het schooladvies ook is.