Bikkels met angst. Hoe kun je dit aanpakken.

 

Iedereen voelt het weleens: Angst. Angst is in de basis een hele belangrijke en nuttige emotie. Van oudsher beschermt het ons tegen gevaar en zorgt het ervoor dat we keuzes maken die ons op die momenten beschermen. Angst in deze situaties helpt ons! Als angst een grote rol speelt in situaties waarbij er weinig gevaar heerst, kan deze emotie heel vervelend worden.

 

Bij Buro Bikkel komen ook veel kinderen met angsten: Kinderen die bang zijn om fouten te maken en daardoor hun werkjes op school niet maken. Of kinderen die bang zijn voor de mening van hun klasgenootjes en daarom hun mond maar houden. Of kinderen die bepaalde kleding heel leuk vinden, maar dat niet aandurven naar school. Of kinderen die het idee hebben dat iedereen op straat naar hen kijkt en het daardoor spannend vinden om dit alleen te doen. We kunnen een lange lijst maken, maar duidelijk is dat er veel angsten bestaan die ons niet helpen, maar die ons juist in de weg staan.

 

Als ouder kan het knap lastig zijn om daarmee om te gaan. Je wilt je kind graag beschermen tegen dat vervelende gevoel van angst, maar je wilt tegelijkertijd dat je kind leert dat er geen gevaar in de gevreesde situatie zit. Hoe kun je dit aanpakken?

 

Probeer de situatie niet te vermijden!

Door het vermijden van de situatie geef je (ongemerkt) aan dat de situatie inderdaad zo spannend is dat je het beter niet kan doen. Het is handiger om, samen met je kind, te bedenken hoe hij of zij de situatie wel aan durft gaan. Heeft hij of zij het eerst nodig om samen met de leerkracht een start te maken met een werkblad? Of durft je kind wel bij dat ene vriendje zijn mening te geven als eerste stap? Begin dan daarmee. Zo leer je je kind dat niet alles in één goed hoeft te gaan, maar dat het gaat om het proberen aan te gaan van spannende situaties, ook al ervaar je angst. Dat noemen wij nou een bikkel!

 

Wist je dat ouders hier ook een belangrijke rol in spelen? Ook ouders ervaren wel eens angst. Vaak hebben we de neiging deze gevoelens niet te noemen naar kinderen, maar dat kan juist heel handig zijn! Zo laat je zien dat angst een emotie is die we allemaal wel eens hebben. Het hoort bij het leven. Het gaat er meer om hoe je er mee om gaat en daar kun je als ouder dan weer een heel goed model in zijn!

 

Als je bikkel wat extra hulp kan gebruiken, dan bieden wij individuele begeleiding en/of groepsbegeleiding zoals de Bikkeltraining. Voor veel kinderen wordt de begeleiding door de gemeente vergoed. Voor meer informatie of het inplannen van een afspraak zijn wij bereikbaar via info@burobikkel.com

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0