De kop van het nieuwe schooljaar is eraf! De Herfstvakantie is inmiddels achter de rug en de eerste balans over het nieuwe schooljaar kan voorzichtig worden opgemaakt. Maar wat te doen als je er samen met je zoon of dochter achter komt dat nog niet de juiste werkwijze is gevonden en de schoolresultaten nog tegenvallen? Onderstaande tips over huiswerk maken en plannen helpen jullie op weg, want gelukkig is er nog genoeg tijd om samen te zorgen voor een geslaagd schooljaar zonder huiswerkstress.

Het schooljaar is net weer begonnen, een goed moment om te werken aan een gezellige en veilige klas. Deze week, 17 tot en met 21 september, is het weer de Week Tegen Pesten. Afgelopen jaar lag de focus op het online pesten, daar hebben wij ook een blog over geschreven. Het thema van dit jaar is ‘Laat je zien!’. Het is belangrijk om als ouder of leraar aan je kinderen te laten zien, dat ze je kunnen vertrouwen zodat ze om hulp durven te vragen wanneer dit nodig is.

Het is zo ver, je kind gaat na een lange zomer naar de brugklas. Een hele nieuwe start en vaak ook wel een beetje spannend! Want voor veel kinderen betekent deze overstap een hele nieuwe klas, nieuwe docenten, huiswerk, te zware boeken sjouwen en nog meer… Wellicht was jouw kind op de basisschool totaal nog niet bezig met plannen en kon het huiswerk hem of haar gestolen worden. Ochtenden waarop het huiswerk ineens kwijt was of waarop je kind zich plotseling een toets herinnerde...

Sinds begin dit jaar is de WISC-V uit, wat een verademing! Tot eind 2017 maakten we bij een intelligentieonderzoek voor kinderen nog volop gebruik van de WISC-lll. De WISC-IV is nooit in Nederland uitgebracht en dat draagt logischerwijs bij aan onze ervaring dat de WISC-lll sterk verouderd is. Lees in ons blog wat we zo goed vinden aan de WISC-V.

Wat is de juiste middelbare school als je kind wisselende schoolresultaten heeft laten zien? Deze tijd van het jaar is voor veel groep achters en hun ouders een erg spannende periode. De laatste open dagen van middelbare scholen worden bezocht om het uiteindelijke wensenlijstje compleet te maken. Daarnaast zal het schooladvies uiterlijk voor 1 maart duidelijk worden. Bij twijfel over het schooladvies biedt de NIO test uitkomst.

Op veel basisscholen wordt er al vroeg mee begonnen: Vanaf groep 7 krijgen kinderen een agenda om te leren plannen. Dit bereidt hen voor op de naderende middelbare school, waar veel van het plannend vermogen van kinderen gevraagd wordt. Een goed idee, al kunnen we er niet zomaar vanuit gaan dat kinderen aan het eind van groep 8 in staat zijn alles zelfstandig te plannen. Hoe werkt dit precies?

Na de kerstvakantie gaan ze weer komen, de bekende CITO-toetsen. Toetsen die de voortgang van de kinderen meten op verschillende leergebieden. In welk geval is het raadzaam om je kind hierop voor te bereiden en in welke gevallen is dit juist niet verstandig? Het is voor ouders tegenwoordig een makkie om aan oude CITO’s te komen. Een goed begin is het halve werk, toch? Dit ligt vaak wat genuanceerder dan gedacht...

“Mijn zoontje vond de overgang van groep 2 naar groep 3 heel heftig. Hij was heel onzeker over zijn prestaties, kreeg woedeaanvallen en was heel verdrietig.” Bij faalangst zie je vaak veel woede, frustratie, samen met verdriet en teneergeslagen gevoelens bij het kind.

Volgens de meeste rekenmethodes moet je kind eind groep 5 tot op de seconde de analoge en digitale klok kunnen aflezen. Het leren klokkijken is bij veel kinderen een proces van enkele jaren. Voordat een kind kan leren klokkijken, zal er eerst voldoende tijdsbesef aanwezig moeten zijn. Bij de kinderen die bij Buro Bikkel komen zien we het vaak; ze hebben een sterke voorkeur voor de digitale klok. Hoe stimuleer je als ouders het aflezen van de digitale en analoge klok, lees hierover in ons blog.

Hoe ontwikkelt mijn kind zich t.o.v. leeftijdsgenootjes? Vragen we teveel van ons kind? Is mijn kind hoogbegaafd? Allemaal veelvoorkomende vragen van ouders die overwegen om dit te laten onderzoeken. Bij Buro Bikkel doen wij regelmatig intelligentieonderzoeken bij kinderen. Soms ligt het initiatief bij de school, maar ook geregeld bij de ouders. Wanneer kun je denken aan het doen van intelligentieonderzoek? Hieronder proberen wij zo goed mogelijk antwoord te geven op deze soms lastige vraag.

Meer weergeven