Geen huiswerkstress (voor leerling en ouders)
De Herfstvakantie is alweer achter de rug en de eerste balans over het nieuwe schooljaar kan voorzichtig worden opgemaakt. Wat te doen als je er samen met je zoon of dochter achter komt dat de juiste werkwijze nog niet is gevonden en de schoolresultaten tegenvallen? Onderstaande tips over huiswerk maken en plannen helpen jullie op weg, want gelukkig is er nog genoeg tijd om samen te zorgen voor een geslaagd schooljaar zonder huiswerkstress.

De Cito-toets met zelfvertrouwen maken. Tips voor ouders.
Het is begrijpelijk dat je kind zenuwachtig is voor zo’n toets als de Cito, maar het is wel belangrijk dat de spanning je kind niet belemmert om de toets met zelfvertrouwen te maken. In dit blog een aantal tips om zelf je kind te helpen om de spanning voor de toets te laten verminderen, zodat je kind met meer zelfvertrouwen de toets kan maken.

Motivatie en concentratie: 3 huiswerktips!
Hoera, de scholen mogen weer open! Hopelijk heeft jouw kind even rustig kunnen bijkomen en wat schermvrije tijd gehad tijdens de voorjaarsvakantie. Alsmaar stil zitten achter een scherm werkt namelijk behoorlijk demotiverend en frustrerend voor kinderen. Maar we zijn er nog niet… Hoewel dit een stap in de goede richting is blijft het motivatie- en concentratiegebrek op de loer liggen. En dat is ook écht niet zo gek in deze moeilijke tijd. Daarom geven wij je 3 huiswerktips.

Twijfel over het schooladvies? De NIO biedt uitkomst.
Deze tijd van het jaar is voor veel leerlingen uit groep acht en hun ouders een erg spannende periode. Leerlingen krijgen het eindadvies en er moet digitaal worden deelgenomen aan de open dagen om een beeld te krijgen van het scholenaanbod. Na het definitieve advies volgt nog een Eindtoets, waarna in enkele gevallen het schooladvies nog naar boven zal worden bijgesteld. Voor ouders is dit met name een spannende periode omdat je graag wil dat je kind op de juiste school terecht komt...

Hoe ga je om met de teleurstelling van een tegenvallend schooladvies?
Spannende tijden voor kinderen uit groep 8, maar soms ook voor de ouders van deze kinderen. Nog even en dan wordt het definitieve advies bekend. Voor een groep kinderen zal dit advies niet veranderen ten opzichte van het voorlopige advies. Voor andere kinderen zal het worden bijgesteld naar boven, maar er zullen ook adviezen gaan tegenvallen. Hoe ga je om met de teleurstelling van een tegenvallend schooladvies? Lees er over in ons blog.

Als ouder zult u vroeg of laat het woord ‘weerbaarheid’ te horen krijgen als het gaat om uw kind. Maar wat betekent weerbaarheid nu eigenlijk? En wanneer is een kind wel of niet weerbaar? In dit blog leest u wat u kunt doen om de weerbaarheid van uw kind te laten groeien.

Veel van onze Bikkels zijn blij dat ze na de meivakantie weer naar school mogen, omdat 'papa de som toch niet zo goed uit kan leggen als de juf' of omdat ze hun klasgenootjes missen. Ook veel ouders zijn, na wekenlang schipperen tussen het bieden van thuisonderwijs en eigen werkzaamheden, opgelucht dat de kinderen weer naar school kunnen. Maar er zijn ook zorgen over de toekomst: Heeft een kind wel de gewenste ontwikkeling doorgemaakt? En hoe staat het ervoor met kinderen die al moeite hadden?

In deze periode, waarin we door corona aan huis zijn gekluisterd, is het van belang dat de kinderen thuis blijven werken aan schoolopdrachten om een achterstand zo veel mogelijk te voorkomen. Alle ouders proberen het beste ervan te maken om te zorgen dat hun kind zich genoeg blijft ontwikkelen. Wij hebben een aantal tips voor jullie om dit te bevorderen nu de school thuis is.

In al onze Bikkeltrainingen werken we met kinderen aan de ontwikkeling van mentale veerkracht, zelfvertrouwen en sociale omgang. Maar voor welke Bikkels zijn de Bikkeltrainingen geschikt? In dit blog lees je over twee kinderen die mee hebben gedaan aan de ‘Bikkeltjes met Lef’ training en wat de training voor hen heeft betekend.

Iedereen voelt het weleens: Angst. Angst is in de basis een hele belangrijke en nuttige emotie. Van oudsher beschermt het ons tegen gevaar en zorgt het ervoor dat we keuzes maken die ons op die momenten beschermen. Angst in deze situaties helpt ons! Als angst een grote rol speelt in situaties waarbij er weinig gevaar heerst, kan deze emotie heel vervelend worden. Als ouder kan het knap lastig zijn om daarmee om gaan. Hoe kun je dit aanpakken?

Meer weergeven