Motivatie en concentratie: 3 huiswerktips!

Hoera, de scholen mogen weer open! Hopelijk heeft jouw kind even rustig kunnen bijkomen en wat schermvrije tijd gehad tijdens de voorjaarsvakantie. Alsmaar stil zitten achter een scherm werkt namelijk behoorlijk demotiverend en frustrerend voor kinderen. Het is voor de meeste scholieren dan ook een welkome verassing dat ze weer (gedeeltelijk) naar school mogen. Weer wat meer persoonlijke aandacht en begeleiding van docenten, en fijn sociaal contact met klasgenoten. Maar we zijn er nog niet… Hoewel dit een stap in de goede richting is blijft het motivatie- en concentratiegebrek op de loer liggen. En dat is ook écht niet zo gek in deze moeilijke tijd. Daarom geven wij je 3 tips waarmee je kind zijn of haar hoofd koel houdt en deze situatie als een echte bikkel nog wat langer volhoudt.

 

1. Pizzeria Planning

Plannen is ontzettend belangrijk als het aankomt op efficiënt leren en huiswerk maken. Bij Buro Bikkel maken we daarom dankbaar gebruik van twee voedingswaren: salami en pomodoro.

 

 

De salami-tactiek heeft als doel om de leerstof of het huiswerk in behapbare stukjes op te delen. Een salami dien je immers ook niet in zijn geheel op. Kijk samen met je kind ver vooruit in zijn of haar elektronische leeromgeving om te zien welke toetsen en/of huiswerkopdrachten eraan komen. Spreid het leer- of maakwerk vervolgens over meerdere dagen uit in blokjes van 25 minuten. Laat je kind dan duidelijk en specifiek opschrijven wanneer hij of zij wat gaat doen.

Vervolgens kan je kind aan de slag met de pomodoro-techniek. Deze techniek zorgt voor meer focus, motivatie en voldoening versus minder afleiding, uitstelgedrag en frustratie. Men neme een kookwekkertje en zet deze op 25 minuten. Francesco Cirillo. de bedenker van deze techniek, gebruikte een kookwekkertje in de vorm van een tomaat. Het Italiaanse woord hiervoor is ‘pomodoro’! Gedurende deze 25 minuten gaat je kind met een vooraf bepaalde taak aan de slag, en écht niks anders. Als het goed is heeft je kind deze taak immers al bedacht met behulp van de salami-tactiek. Als de wekker afgaat vinkt je kind de taak af (= voldoening) en neemt 5 minuten pauze. Beweeg, pak wat te drinken of eten, en verzet de gedachten even helemaal. Vervolgens start je kind met de volgende 25 minuten en zo vol goede moed verder!  

 

2. Home office

Je kind ‘werkt’ nu veel thuis en dus is het (net zoals dat voor de ouders is 😉) heel belangrijk dat hij of zij een fijne en rustige werkplek heeft. Met het hele gezin aan de keukentafel is natuurlijk heel gezellig, maar je kind raakt er ongetwijfeld afgeleid. Daarnaast zijn boeken, schriften en etuis die door het hele huis heen slingeren ook niet zo handig. Creëer een rustig plekje waar je kind niet gestoord wordt, waar hij of zij alle schoolspullen op één plek kan bewaren, en idealiter is het er ook nog een beetje knus met voldoende daglicht. Check voor elke huiswerksessie samen met je kind of hij of zij alles bij de hand heeft. Zijn laptops of Ipads opgeladen? Heb je alle benodigde spullen paraat? Moeten stoppen om dat ene natuurkundeboek te gaan zoeken terwijl je net zo lekker bezig was is namelijk niet zo efficiënt. 

 

3. Pennen = kennen 

We leven in de moderne tijd en computers zijn niet meer weg te denken uit ons leven. Ook niet uit het onderwijs. Maar zeker nu scholieren dag in dag uit achter dat scherm plaatsnemen kan dat best wat worden ingeperkt. Menig onderzoek heeft namelijk bewezen dat kinderen die schrijven op zowel de korte als de lange termijn beter leren en onthouden. Motiveer je kind dus eens om een samenvatting schriftelijk te maken in plaats van te typen op de laptop. Overhoor je kind voor Frans en laat hem of haar de woorden opschrijven en daarna samen controleren. Of laat je kind flashcards gebruiken voor het leren van begrippen in plaats van WRTS. En als je dan toch schriftelijk bezig bent, leg die laptop en telefoon dan maar héél ver weg en zet alle pingeltjes en notificaties lekker uit. Wedden dat je kind zich veel beter kan concentreren en misschien zelfs wel in een flow komt!

 

Extra hulp nodig?

Wil het met deze tips nog niet helemaal lukken? Geen stress! Neem vrijblijvend contact op met Buro Bikkel om meer te weten te komen over onze professionele huiswerkbegeleiding of bijles voor een vak. Stuur een mail naar huiswerk@burobikkel.com of kijk voor meer informatie op onze website-pagina Huiswerkbegeleiding en bijles Amsterdam Zuid.