Opvoedadvies

Wat kunt u als ouder doen om de weerbaarheid van uw kind te laten groeien? Als ouder zult u vroeg of laat het woord ‘weerbaarheid’ te horen krijgen als het gaat om uw kind. Maar wat betekent weerbaarheid nu eigenlijk? En wanneer is een kind wel of niet weerbaar? De definitie van ‘weerbaarheid’ is volgens de dikke Van Dale 'in staat om tegenstand te bieden’. Een weerbaar kind kan dus op een passende manier voor zichzelf opkomen, maar is tevens in staat zijn of haar grenzen te bewaken en durft

Het schooljaar is net weer begonnen, een goed moment om te werken aan een gezellige en veilige klas. Deze week, 17 tot en met 21 september, is het weer de Week Tegen Pesten. Afgelopen jaar lag de focus op het online pesten, daar hebben wij ook een blog over geschreven. Het thema van dit jaar is ‘Laat je zien!’. Het is belangrijk om als ouder of leraar aan je kinderen te laten zien, dat ze je kunnen vertrouwen zodat ze om hulp durven te vragen wanneer dit nodig is.

Opvoeden gaat vaak niet vanzelf en kan voor veel ouders best pittig zijn. Bij een kwart van de ouders heerst het gevoel van regelmatig tekortschieten. Gedurende de opvoedjaren bedenk je allerlei oplossingen voor de uitdagingen die je tegenkomt. Je ontwikkelt een vast patroon van oplossingen en trucjes. Door ervaringen te delen of soms eens ‘out of the box’ en ‘buiten de lijntjes’ te denken, blijken oplossingen vaak in een onverwachte hoek te zitten. In deze Bikkelblog 7 opvoedtips.

Mediawijsheid. We kunnen er niet omheen: kinderen komen op heel jonge leeftijd al in aanraking met technologie. iPads, telefoons en televisies: In elk huishouden zijn deze apparaten wel in meervoud te vinden. Hoe ga je daar als ouders mee om?

Het is dinsdagavond wanneer ik met een kop thee klaar zit voor het tv-programma ‘Het beste voor je kind’. Vanuit mijn vak is het goed om te zien welke bewuste keuzes er worden gemaakt binnen diverse opvoedingen. Vaak heb ik respect voor de keuzes die ouders maken in het belang van hun kind, maar een enkele keer komt het voor dat ik mijn zelfbeheersing verlies en tierend op de bank zit...

Er wordt veel geschreven over het geven van complimenten aan je kind en het belang daarvan. Kinderen ontwikkelen een groter zelfvertrouwen en daarnaast heeft het een positieve invloed op de sfeer in huis. Dat klinkt goed en is reden om veel complimenten uit te delen. Baat het niet, schaadt het niet, toch?