Opvoedadvies

Iedereen voelt het weleens: Angst. Angst is in de basis een hele belangrijke en nuttige emotie. Van oudsher beschermt het ons tegen gevaar en zorgt het ervoor dat we keuzes maken die ons op die momenten beschermen. Angst in deze situaties helpt ons! Als angst een grote rol speelt in situaties waarbij er weinig gevaar heerst, kan deze emotie heel vervelend worden. Als ouder kan het knap lastig zijn om daarmee om gaan. Hoe kun je dit aanpakken?

De feestdagen komen er weer aan! Dit is voor kinderen vaak een hele leuke, maar spannende tijd. Alle drukte rondom Sinterklaas en kerst is niet alleen voor ouders, maar ook voor kinderen een onrustige periode. Vaak ontstaan bij kinderen door de spanning klachten zoals buikpijn, hoofdpijn, minder eetlust en slaapproblemen. Hoe kan je de stress en spanning verminderen voor je kind? Wij hebben een aantal tips voor je op een rij gezet.

Waar de één zwetende handjes krijgt van de Cito-toets, krijgt de ander trillende knietjes van de eerste dag op een nieuwe school of het houden van een spreekbeurt ... en zo zijn er nog veel meer situaties op school die kunnen zorgen voor spanning. Nu is het natuurlijk zo dat iedereen wel eens iets spannend vindt, en daar is ook helemaal niks mis mee. Wel is het belangrijk dat je kind leert om onderscheid te kunnen maken tussen gezonde spanning en ongezonde spanning. Lees onze Bikkeltips.

Wat kunt u als ouder doen om de weerbaarheid van uw kind te laten groeien? Als ouder zult u vroeg of laat het woord ‘weerbaarheid’ te horen krijgen als het gaat om uw kind. Maar wat betekent weerbaarheid nu eigenlijk? En wanneer is een kind wel of niet weerbaar? De definitie van ‘weerbaarheid’ is volgens de dikke Van Dale 'in staat om tegenstand te bieden’. Een weerbaar kind kan dus op een passende manier voor zichzelf opkomen, maar is tevens in staat zijn of haar grenzen te bewaken en durft

Het schooljaar is net weer begonnen, een goed moment om te werken aan een gezellige en veilige klas. Deze week, 17 tot en met 21 september, is het weer de Week Tegen Pesten. Afgelopen jaar lag de focus op het online pesten, daar hebben wij ook een blog over geschreven. Het thema van dit jaar is ‘Laat je zien!’. Het is belangrijk om als ouder of leraar aan je kinderen te laten zien, dat ze je kunnen vertrouwen zodat ze om hulp durven te vragen wanneer dit nodig is.

Opvoeden gaat vaak niet vanzelf en kan voor veel ouders best pittig zijn. Bij een kwart van de ouders heerst het gevoel van regelmatig tekortschieten. Gedurende de opvoedjaren bedenk je allerlei oplossingen voor de uitdagingen die je tegenkomt. Je ontwikkelt een vast patroon van oplossingen en trucjes. Door ervaringen te delen of soms eens ‘out of the box’ en ‘buiten de lijntjes’ te denken, blijken oplossingen vaak in een onverwachte hoek te zitten. In deze Bikkelblog 7 opvoedtips.

Mediawijsheid. We kunnen er niet omheen: kinderen komen op heel jonge leeftijd al in aanraking met technologie. iPads, telefoons en televisies: In elk huishouden zijn deze apparaten wel in meervoud te vinden. Hoe ga je daar als ouders mee om?

Het is dinsdagavond wanneer ik met een kop thee klaar zit voor het tv-programma ‘Het beste voor je kind’. Vanuit mijn vak is het goed om te zien welke bewuste keuzes er worden gemaakt binnen diverse opvoedingen. Vaak heb ik respect voor de keuzes die ouders maken in het belang van hun kind, maar een enkele keer komt het voor dat ik mijn zelfbeheersing verlies en tierend op de bank zit...

Er wordt veel geschreven over het geven van complimenten aan je kind en het belang daarvan. Kinderen ontwikkelen een groter zelfvertrouwen en daarnaast heeft het een positieve invloed op de sfeer in huis. Dat klinkt goed en is reden om veel complimenten uit te delen. Baat het niet, schaadt het niet, toch?