Mediawijsheid

We kunnen er niet omheen: kinderen komen op heel jonge leeftijd al in aanraking met technologie. iPads, telefoons en televisies: In elk huishouden zijn deze apparaten wel in meervoud te vinden. Hoe ga je daar als ouders mee om?

 

Het is belangrijk dat we ons beseffen dat anno 2017 wat betreft technologie absoluut niet te vergelijken is met de jaren 70, 80 en 90. Waar het toen nog niet dagelijkse kost was om in aanraking te komen met smartphones, iPads en laptops, is dat nu voor zowel volwassenen als kinderen wél het geval. Daarom heerst bij veel ouders de logische vraag:

Hoe gaan we hiermee om? Moeten we schermtijd invoeren? Zo ja, wat is dan normaal bij deze leeftijd?

 

Peuters & Kleuters

Bij peuters en kleuters is het algemene advies: Niet te lang en jij als ouder bepaalt volledig. Wissel de recreatieve schermtijd af met educatieve programma’s en apps. Deze zijn er namelijk in vele vormen en soorten en kunnen goed ingezet worden. Even televisiekijken of op de iPad is natuurlijk geen probleem. Probeer na 1 aflevering of spelletje het echter weer af te ronden, zodat je kind niet te lang achtereen bezig is. Geef hierbij als ouders ook het goede voorbeeld. Probeer er daarnaast op te letten dat je de activiteit afrondt op het moment dat het kind zijn aandacht hiervoor verliest.

 

Kinderen vanaf 6 jaar

Voor kinderen vanaf 6 jaar geldt dat je prima samen afspraken kan opstellen over het gebruik van schermen. Voor deze groep kinderen zijn er al minder educatieve apps beschikbaar dan voor de peuters en kleuters en daarnaast lonkt de wereld van YouTube en social media. Belangrijk is om hier als ouder met je kind over in gesprek te gaan. Met de wat jongere kinderen kun je samen op YouTube kijken welke filmpjes er allemaal bestaan en bespreken wat wel en wat niet door de beugel kan. Oudere kinderen zijn al een stuk zelfstandiger en zien het over het algemeen niet zitten als jij als ouder continu over hun schouder meekijkt. Daarom geldt hier: Blijf in gesprek en spreek af dat hij of zij naar je toe komt als er iets gebeurt wat niet oké is. Daarnaast kun je met deze oudere kinderen prima een tijd afspreken hoe lang er op de iPad, computer of telefoon gespeeld mag worden. Ga hier samen over in gesprek en kijk of je iets kan bedenken om de tijd bij te houden. Een app of een timer kan hierbij helpen. Ook hier geldt: geef als ouders het goede voorbeeld. We kunnen niet van kinderen verwachten dat zij zich strikt aan de tijd houden, als we vervolgens zelf het overgrote deel van de tijd op onze telefoons of laptops zitten.

 

En hoe lang dan precies?

Er zijn nog geen algemene richtlijnen wat betreft schermtijd voor kinderen. Het verschilt per situatie, gezin en kind wat passend is. Het belangrijkst is dat er grenzen gesteld worden door jullie als ouders. Iets wat leuk is om te doen doen we allemaal het liefst oneindig, maar dat gaat helaas niet. Zeker kinderen vinden het lastig zelf grenzen daarin te stellen en hebben jullie als ouder daarbij nodig. Daarnaast is het voor de gezondheid niet goed om vele uren achter een scherm te zitten. De NIGZ (instituut voor gezondheidszorg) heeft daarom in het kader van gezondheid wel een advies: nooit langer dan 2 uur per dag voor basisschoolkinderen.

 

Het Rapport App, Noot, Muis van de stichting Mijn Kind Online geeft daarnaast nog een advies over schermtijd bij peuters en kleuters: ‘Beperk de tijd tot 5 of 10 minuutjes in het begin, oplopend tot 20 minuten tot een half uurtje per dag als het kind zes jaar is.’