Huiswerkbegeleiding

Zomerweer en huiswerk maken. Tips voor leren in de hitte.
Het zomerweer is fantastisch, maar als je huiswerk moeten maken en wellicht nog even knetterhard moet werken om überhaupt over te gaan, is het deze week best wel zwaar. Wat kun je doen om toch zo optimaal het huiswerk te maken en te leren.

Geen huiswerkstress (voor leerling en ouders)
De Herfstvakantie is alweer achter de rug en de eerste balans over het nieuwe schooljaar kan voorzichtig worden opgemaakt. Wat te doen als je er samen met je zoon of dochter achter komt dat de juiste werkwijze nog niet is gevonden en de schoolresultaten tegenvallen? Onderstaande tips over huiswerk maken en plannen helpen jullie op weg, want gelukkig is er nog genoeg tijd om samen te zorgen voor een geslaagd schooljaar zonder huiswerkstress.

Motivatie en concentratie: 3 huiswerktips!
Hoera, de scholen mogen weer open! Hopelijk heeft jouw kind even rustig kunnen bijkomen en wat schermvrije tijd gehad tijdens de voorjaarsvakantie. Alsmaar stil zitten achter een scherm werkt namelijk behoorlijk demotiverend en frustrerend voor kinderen. Maar we zijn er nog niet… Hoewel dit een stap in de goede richting is blijft het motivatie- en concentratiegebrek op de loer liggen. En dat is ook écht niet zo gek in deze moeilijke tijd. Daarom geven wij je 3 huiswerktips.

Leren en onthouden met een Mindmap. Er zijn veel verschillende manieren om te leren. Eén daarvan is het maken van mindmap. Het woord zegt het eigenlijk al: je maakt een plattegrond van dat wat in je hoofd zit! Het gebruiken van een mindmap is een handige manier om orde, overzicht en structuur te creeëren als je een heleboel informatie moet samenvatten. Door een visueel schema van je leerstof te maken, kan je deze leerstof beter onthouden.

Het is zo ver, je kind gaat na een lange zomer naar de brugklas. Een hele nieuwe start en vaak ook wel een beetje spannend! Want voor veel kinderen betekent deze overstap een hele nieuwe klas, nieuwe docenten, huiswerk, te zware boeken sjouwen en nog meer… Wellicht was jouw kind op de basisschool totaal nog niet bezig met plannen en kon het huiswerk hem of haar gestolen worden. Ochtenden waarop het huiswerk ineens kwijt was of waarop je kind zich plotseling een toets herinnerde...

Op veel basisscholen wordt er al vroeg mee begonnen: Vanaf groep 7 krijgen kinderen een agenda om te leren plannen. Dit bereidt hen voor op de naderende middelbare school, waar veel van het plannend vermogen van kinderen gevraagd wordt. Een goed idee, al kunnen we er niet zomaar vanuit gaan dat kinderen aan het eind van groep 8 in staat zijn alles zelfstandig te plannen. Hoe werkt dit precies?