Geen huiswerkstress (voor leerling en ouders)

Puber heeft stress over huiswerk en wil huiswerkbegeleiding

De herfstvakantie is alweer achter de rug en de eerste balans over het nieuwe schooljaar kan worden opgemaakt. Wat te doen als de schoolresultaten tegenvallen en je er samen met je zoon of dochter achter komt dat de juiste werkwijze nog niet is gevonden? Onderstaande tips over huiswerk maken en plannen helpen jullie op weg, want gelukkig is er nu nog genoeg tijd om samen te zorgen voor een geslaagd schooljaar zonder huiswerkstress.

 

1.     Een goede planning is goud waard

Zorg dat je samen met je zoon of dochter vooruitkijkt naar de planning en bekijk samen welke toetsen er gepland staan. Plan ruim van tevoren leer- en oefenmomenten in. Deel het geheel op in kleine stukjes, zodat het goed te overzien is. Afvinken welk werk is gedaan geeft veel voldoening. Soms kan een goede planner of planningstool hulp bieden. Wij maken zelf met grote tevredenheid gebruik van de Bikkelplanner van Spectrum Brabant. Een leerling die goed kan plannen merkt vaak al snel dat er ineens tijd en ruimte over is in de agenda. Ruimte voor leuke dingen!

 

2.     Overhoor

Er is niets fijner dan met veel zelfvertrouwen aan een toets te kunnen beginnen. Bij het overhoren van je zoon of dochter wordt goed duidelijk welke stof hij/zij beheerst en welke stof nog extra aandacht en oefening nodig heeft. Ook kunnen leerlingen zichzelf overhoren met flitskaarten. Het is motiverend om te zien dat de stapel 'nog te leren' kaarten steeds kleiner wordt, het leerproces wordt zo goed zichtbaar. Voor de digikids onder ons zijn er online fijne tools te vinden zoals Quizlet en WRTS.

 

3.     Een fijne werkplek

Is je zoon of dochter snel geneigd om te kiezen voor een gezellige werkplek? De keukentafel of woonkamer is inderdaad erg verleidelijk, maar vaak is de afleiding hier te groot. Zorg voor een rustige werkplek elders in huis. Let op: alles wat er aan materiaal niet aanwezig is op deze werkplek is een excuus om het huiswerk aan de kant te leggen. Zorg dus dat alle materialen (inclusief drinken en een kleine snack) binnen handbereik zijn voordat je zoon of dochter start met het maken van huiswerk.

 

4.     Wees betrokken

Het laatste waar je zoon of dochter op zit te wachten is een ouder die elke dag vraagt of het huiswerk al af is. Zorg daarom dat je dagelijks op tijd vraagt wat er voor die middag op de planning staat. Geef aan dat je er bent om te overhoren en hulp te bieden, maar laat je zoon of dochter verantwoordelijk zijn voor de uitvoering van het huiswerk. Zo houd je als ouder goed een vinger aan de pols en is de kans kleiner dat jullie voor grote verassingen komen te staan.

 

5.     Actief leren

Wellicht heeft je zoon of dochter al ervaren dat het doorlezen van de stof niet meer voldoende is ter voorbereiding van een toets. Een actieve leerstijl draagt bij aan het langdurig opslaan van de stof. Vraag je zoon of dochter bijvoorbeeld eens een tekst samen te vatten aan de hand van de 5W1H, een kleurrijke mindmap te maken of zelf toetsvragen te verzinnen en beantwoorden. Een actieve leerstijl kan in het begin uitdagend zijn maar oefening baart écht kunst. Wedden dat de stof veel beter blijft hangen?

 

6.     Studiebegeleiding

Huiswerk Bikkels die nog wat extra hulp gebruiken of vind je het prettiger om de huiswerkbegeleiding uit te besteden? Bikkel huiswerkbegeleiding sluit aan bij de leerling en vindt onder professionele begeleiding plaats op onze locatie in Amsterdam Oud Zuid en in Stadshart Amstelveen. Er wordt huiswerk gemaakt en tegelijkertijd geleerd hoe je optimaal kunt plannen om ook voldoende vrije tijd te hebben. Samen zorgen we dat de leerlingen voordat ze naar huis gaan, de leertaken beheersen en het maakwerk klaar hebben. Alle Huiswerk Bikkels maken bij aanvang van de begeleiding een leervaardighedentest. De uitkomsten van deze test geven richting en bieden specifieke leerdoelen, altijd gericht op het versterken of behouden van de motivatie en met als overkoepelend doel de zelfstandigheid te vergroten. Na elke begeleiding ontvangt u een dagverslag zodat u goed betrokken blijft. 

 

Vrijblijvend kennismakingsgesprek?

Graag meer horen? Stuur dan een mail naar huiswerk@burobikkel.com voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Of kijk verder op onze website voor meer informatie over de huiswerkbegeleiding bij Buro Bikkel voor een geslaagd schooljaar.