Week Tegen Pesten. Thema 'Laat je zien'

Week tegen Pesten, laat je zien!

Het schooljaar is net weer begonnen, een goed moment om te werken aan een gezellige en veilige klas. Deze week, 17 tot en met 21 september, is het weer de Week Tegen Pesten.

 

Afgelopen jaar lag de focus op het online pesten, daar hebben wij ook een blog over geschreven. Het thema van dit jaar is ‘Laat je zien!’. Het is belangrijk om als ouder of leraar aan je kinderen te laten zien dat ze je kunnen vertrouwen zodat ze om hulp durven te vragen wanneer dit nodig is.

 

Soms kan het best lastig zijn om bij je kind te zien dat hij/zij gepest wordt. Kinderen vinden het soms moeilijk om écht te laten zien hoe ze zich voelen. Ze schamen zich om te vertellen aan hun ouders dat ze gepest worden. Wanneer een kind toch over de drempel is gestapt om te vertellen dat hij/zij gepest wordt, is dat de eerste stap naar de oplossing. Als je als ouder vertrouwen toont naar je kind, is het voor het kind makkelijker om die stap te zetten. Jij als ouder kan dus zeker een rol spelen bij de opsporing van pesten bij je kind.

 

Maar hoe laat je zien dat je kind je kan vertrouwen?

Wees kwetsbaar naar je kind toe, laat zien als jij als ouder verdrietig bent of je onzeker voelt. Een kind leert dan hoe hij of zij kan vertellen dat het niet goed gaat. Wees als ouder dus een voorbeeld voor je kind op dit gebied.

 

Beloftes en vertrouwen

Daarnaast is het goed om haalbare beloftes met je kind af te spreken. Je beloftes nakomen zorgt er namelijk voor dat jouw kind je meer vertrouwt en je bent ook een voorbeeld voor kinderen. Kinderen leren dan op die manier dat het belangrijk is om je aan je beloftes te houden.

 

Wat kun je doen als je kind andere kinderen pest?

Het kan natuurlijk ook dat jij erachter komt dat jouw kind zelf de pester is. Dit is voor jou als ouder natuurlijk een lastige situatie. Op zo’n moment kan je duidelijk tegen je kind zeggen dat pesten echt niet kan, maar toch moet je je kind ook de kans geven om het goed te maken. Wanneer je je kind wijst op het verdriet dat pesten veroorzaakt, wordt het inlevingsvermogen van het kind vergroot. Als een kind weet wat het pesten met een ander kind kan doen, wordt het pesten vanzelf minder. Het inlevingsvermogen bij je kind kan je vergroten door bijvoorbeeld het samen kijken van een serie of het lezen van een boek over pesten en daar vervolgens kort over praten samen.  

 

Dit jaar zijn er ook weer twee initiatieven vanuit Zapp in het kader van de Week Tegen Pesten:

  • Vanaf maandag 17 september wordt er een nieuwe dramaserie uitgezonden: ‘Kappen nou!’. In deze serie wordt de jongen Jesse gevolgd in zijn eerste week op een nieuwe school. Hij maakt snel vrienden, maar niet iedereen in zijn klas is even aardig. Een serie waarin zowel pesters, meelopers en slachtoffers van pesten te zien zijn. Jesse is ook te volgen via Instagram Stories van NPO Zapp. Zo kan je kind ook via zijn of haar telefoon zien wat Jesse meemaakt op school.
  • Daarnaast is ook dit jaar weer de ‘Anti Pest Club’ te zien. De presentatrice gaat in gesprek met kinderen die gepest worden. Een mooi programma waar je kind dus kan zien wat pesten kan doen met een kind. Een goede manier ook om met je kind in gesprek te gaan tijdens dit programma.

Nog een tip voor het in gesprek gaan met je kind over pesten:

  • Een boek wat je bijvoorbeeld met je jonge kind (4-6 jaar) kan lezen is ‘Geike en de pestkoppen’. Geike het geitje gaat voor eerst naar school en wordt daar uitgelachen door twee grote jongens. Tijdens het lezen van dit boek kan je met je kind in gesprek gaan over wat hij/zij zou doen in zo’n situatie. Een laagdrempelige manier om te praten over pesten.
  • Een prachtig boek voor oudere kinderen is ‘Wonder’, geschreven door R.J. Palacio. Auggie Pullman is geboren met een gezichtsafwijking, en ook na veel operaties ziet hij er nog heel ongewoon uit. Hij doet zijn best niet op te vallen, maar mensen schrikken als ze hem zien, en ze staren of kijken weg. Als hij tien is gaat hij voor het eerst naar een gewone school. Auggie is bang dat hij niet geaccepteerd zal worden, en hij krijgt gelijk. Het boek ‘Wonder’ is verfilmd en ook een aanrader. De hoofdrollen worden vertolkt door Jacob Tremblay, Julia Roberts en Owen Wilson.

 

Heb je als ouder specifieke vragen over pesten of heeft je kind meer hulp nodig bij het omgaan met pesten, stuur dan een mail naar Britt via info@burobikkel.com