Omgaan met decemberstress: Bikkeltips

De feestdagen komen er weer aan! Dit is voor kinderen vaak een hele leuke, maar spannende tijd. Alle drukte rondom Sinterklaas en kerst is niet alleen voor ouders, maar ook voor kinderen een onrustige periode. Vaak ontstaan bij kinderen door de spanning klachten zoals buikpijn, hoofdpijn, minder eetlust en slaapproblemen. Hoe kan je de stress en spanning verminderen voor je kind? Wij hebben een aantal tips voor je op een rij gezet:

 

1) Zorg voor duidelijke structuur

In een hectische tijd als die van de feestdagen is het extra belangrijk dat kinderen een duidelijke structuur hebben. Zo kun je als ouder een vaste dag inplannen wanneer kinderen hun schoen mogen zetten. Dan weten ze precies wat ze kunnen verwachten. Daarnaast is het handig om kinderen in het weekend hun schoen te laten zetten. Voor veel kinderen is de nacht anders zo spannend dat zij slecht slapen en dan is het niet fijn als je de volgende dag naar school moet. 

 

2) Samen de dag bespreken

Kinderen krijgen enorm veel indrukken tijdens de feestdagen. Sinterklaas komt langs, overal zijn versieringen, ineens is het alweer tijd voor een kerstboom en dan vaak ook nog een kerstdiner op school. Het is belangrijk om je kind even te laten ontladen. Bespreek de dag en alle indrukken. Wat gebeurde er allemaal? Wat was leuk of minder leuk? Zo kunnen ze hun spanning deels kwijt in hun verhaal en kunnen ze rustiger in slaap vallen.  

 

3) Relativeer de spanning 

Iedere dag is er op school wel iets nieuws of onvoorspelbaars. Wanneer een kind dit echt heel spannend vindt, kun je de spanning proberen te relativeren. Je kunt terugpakken naar een eerdere situatie die je kind spannend vond en toch goed heeft doorstaan, hoe klein het successtapje ook was. Benadruk dat je kind het echt kan proberen en iets ook zeker spannend mag vinden. Belangrijk is dat je kind het, ondanks de spanning, toch probeert om te merken dat hij/zij om kan gaan met de spanning. En hier vervolgens ook echt trots op kan zijn. Wanneer je kind vervolgens weer uit school komt benadruk dan dat weer dat hij/zij het goed heeft doorstaan.

 

4) Helpen voorbereiden 

Veel ouders zullen herkennen dat de feestdagen veel chaos met zich meebrengen. Voorbereidingen voor het kerstdiner kunnen stressvol zijn, voor zowel ouders als kinderen. Wij raden aan om de kinderen bij deze gebeurtenissen een taak te geven. Laat ze helpen met roeren in de soep, de tafel dekken of andere kleine klusjes. Zo houd je de kinderen lekker bezig en dichtbij je: dat helpt!

 

5) Aftellen met een kalender voor de feestdagen

Zoals al eerder genoemd is een duidelijke structuur belangrijk. Wanneer is de Sinterklaasintocht? Wanneer mag ik mijn schoen zetten? Wanneer gaan we de kerstboom opbouwen en wanneer beginnen de kerstdagen eigenlijk? Alle belangrijke gebeurtenissen worden op de desbetreffende dag genoteerd op de feestdagen-kalender. Maak op een groot vel een kalender met hokjes die je zelf met de kinderen kan invullen en opmaken. Vul de datum er op in, de gebeurtenis en het aantal nachtjes slapen. Zo kunnen ze zelf zien op welke dag er iets leuks te gebeuren staat en hoeveel nachtjes slapen het nog duurt. 's Avonds als de dag is besproken kunnen de kinderen het vakje doorstrepen. 

 

Extra hulp nodig?

Merk je dat je kind niet alleen rondom de feestdagen, maar het hele jaar door veel spanning of stress ervaart? Vindt hij of zij het iedere dag spannend om naar school te gaan, nieuwe vriendjes te maken of kinderen mee te vragen om te spelen? Wellicht is een Bikkeltraining of individuele begeleiding nuttig. Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek. Stuur een mail naar info@burobikkel.com of bel met Britt via 06-3863 3982.

 

Vergoede begeleiding

Sinds 1 januari 2019 hebben wij contracten met de 14 gemeenten van regio Amsterdam-Amstelland en Zaanstreek Waterland, waaronder Amsterdam en Amstelveen. Dat betekent dat de sociaal-emotionele begeleiding vanaf nu met een geldige verwijzing, van bijvoorbeeld de huisarts, vergoed kan worden door de gemeente. De factuur gaat dan rechtstreeks naar de gemeente.