Week van de opvoeding (2 t/m 8 oktober): 'buiten de lijntjes'

Opvoeden gaat vaak niet vanzelf en kan voor veel ouders best pittig zijn. Bij een kwart van de ouders heerst het gevoel van regelmatig tekortschieten. Gedurende de opvoedjaren bedenk je allerlei oplossingen voor de uitdagingen die je tegenkomt. Je ontwikkelt een vast patroon van oplossingen en trucjes. Door ervaringen te delen of soms eens ‘out of the box’ en ‘buiten de lijntjes’ te denken, blijken oplossingen vaak in een onverwachte hoek te zitten. Door net die ene tip eens uit te proberen kan er thuis weer een frisse wind waaien. In dit Bikkelblog hebben we 7 tips en trics voor de dagelijkse opvoeding geselecteerd. We zijn benieuwd naar jullie opvoedtip laat het ons weten per mail of via onze Facebook pagina.  

 

#1 Pick your battles

Soms lijkt alles wel tegen te zitten. Je puberzoon laat zijn kleren slingeren, maakt zijn huiswerk niet af, zet zijn fiets ’s avonds niet terug in de schuur en vergeet ook nog eens te vertellen over die onvoldoende die hij heeft gehaald… De irritatie is waarschijnlijk al groot, waardoor veel ouders de neiging hebben met een vergrootglas naar het gedrag van hun kind te kijken. De focus ligt dan enorm op het ‘vervelende’ gedrag. Ons advies: Pick your battles en besluit met sommige dingen gewoon (nog) even niets te doen. Voor je kinderen ook wat overzichtelijker en jij zult merken dat de meeste zaken helemaal zo erg nog niet zijn of zich zelfs vanzelf oplossen!

 

#2 1-op-1 aandacht

Ga af en toe eens iets leuks doen met een van de kinderen alleen! Het lukt niet altijd in de dagelijkse drukte, maar kinderen vinden het vaak enorm fijn om af en toe papa of mama (of misschien wel allebei!) eens helemaal voor zichzelf te hebben. Dit hoeven overigens helemaal geen grote activiteiten te zijn. Samen een boodschap doen of iets lekkers koken wordt vaak al als heel fijn ervaren. Tip: woensdag 25 oktober organiseren wij de workshop BikkelArt. Een belevenis om samen met je kind een kunstwerk te maken volgens de Methode Margareth Meulmeester. 

 

#3 Slaapklets

Als ouders ben je vaak hartstikke nieuwsgierig naar de dag van je kind. Maar veel kinderen vinden het lastig te vertellen over de dag en blijven vaak steken bij ‘leuk’, ‘goed’ of ‘weet ik niet’. Soms komt daar bij dat kinderen gaan piekeren als zij mogen gaan slapen. Wij zijn daarom groot fan van de boekjes van ‘Slaapklets’. Deze boekjes van Michal Janssen bevatten leuke vragen over de dag, opdrachtjes en stof tot nadenken om samen met je kind te doen. Er bestaan nog veel meer leuke versies van deze boeken, zoals Relaxklets, Tafelklets en Tienerklets. Over Slaapklets namen wij ook een video op!

 

#4 Gebruik een planner

Wij vinden het als volwassen soms al lastig om de planning van de aankomende week helder voor ogen te hebben, dit geldt zeker ook voor veel kinderen! Zij hebben veelal behoefte aan een overzicht. Gebruik in dat geval een weekplanner. Er bestaan hele fijne, overzichtelijke weekplanners met genoeg ruimte om alle school-, sport- en overige activiteiten op kwijt te kunnen. Hang de weekplanner op een zichtbare plek op, zoals op de koelkast of in de gang. Betrek je kind bij het invullen van de planner, dan wordt hij nog actiever gebruikt! Wisten jullie dat wij van Buro Bikkel ook een weekplanner hebben gemaakt? Deze ontvang je gratis als je je inschrijft voor onze nieuwsbrief!

 

#5 Creëer een plek waar je kind boos mag zijn

Vooral peuters lijken soms spontaan te ontploffen. Voor ouders is het lastig om de reden van de ontploffing te achterhalen, maar ook vaak een onbegonnen taak. Wat kan helpen is het aanbieden van een veilige, bekende plek waar je kind boos kan en mag zijn. Dit kan bijvoorbeeld een plek met kussens of knuffels zijn waar het zijn of haar boosheid in kwijt kan door te slaan. Maak hierbij wel duidelijk dat deze plek geen strafplek is, maar een plek om even lekker boos te zijn. Belangrijk is dat je laat merken dat boos een emoties is die er mag zijn, maar dat je er geen extra aandacht mee verdiend. Ga dus na enkele minuten kijken hoe het met de boosheid van je kind gesteld is. Is het je kind weer rustig genoeg? Neem het dan weer mee naar de situatie waar de boosheid ontstond. Is je kind nog erg boos? Geef dan aan dat je straks weer even opnieuw komt kijken omdat je ziet dat hij of zij nog boos is.

 

#6 Relaxed ochtendritueel? Sta eerder op dan je kids

Bij sommige gezinnen blijft het elke ochtend haasten, schreeuwen, vliegen en rennen. Wil je dit anders en relaxed de dag beginnen? Dit begint bij eerder opstaan. Zorg dat je klaar bent voor het moment dat de rest van het gezin wakker wordt. Zo kun je de rest van de tijd besteden aan de kinderen en zul je zien dat je een relaxte start van de dag maakt. Maar bedenk…elke goed geoliede machine blijft wel eens haperen.

 

#7 Help, mijn partner denkt anders over de opvoeding dan ik!

Accepteer dat vrouwen en mannen soms een volledig andere kijk op de wereld hebben, dus ook op de opvoeding van kinderen. Daarom is het belangrijk dat jullie samen enkele afspraken maken waar jullie je beiden goed in kunnen vinden én die voor jullie beiden haalbaar zijn om te hanteren binnen het gezin. Beschouw de speelruimte die buiten deze basisafspraken bestaat als goed voor de ontwikkeling van de kinderen; ze ervaren al vroeg dat er meerdere oplossingen zijn voor een probleem.