Bikkeltips voor spanning op school

Waar de één zwetende handjes krijgt van de Cito-toets, krijgt de ander trillende knietjes van de eerste dag op een nieuwe school of voor het moeten houden van een spreekbeurt... en zo zijn er nog veel meer situaties op school die kunnen zorgen voor spanning. Nu is het natuurlijk zo dat iedereen wel eens iets spannend vindt, en daar is ook helemaal niks mis mee. Wel is het belangrijk dat je kind leert om onderscheid te kunnen maken tussen gezonde spanning en ongezonde spanning.

 

Gezonde spanning

Gezonde spanning is eigenlijk best wel handig: deze helpt je namelijk om scherp te blijven en beter te presteren. Misschien herken je dit wel bij het maken van een toets, bij het spelen van een belangrijke wedstrijd of bij een zang- of dansoptreden: de zenuwen zorgen er dan voor dat je je juist extra goed kunt concentreren! In dit soort gevallen komt de spanning dus goed van pas.

 

Ongezonde spanning

Ongezonde spanning doet juist het tegenovergestelde: het lukt je niet meer om helder na te denken en je gaat minder goed presteren dan normaal. Iedereen heeft dit wel eens meegemaakt: bij een toets ondanks het vele leren ineens niets meer weten (dit noemen we ook wel een ‘black-out’) of voor een grote groep mensen ineens geen geluid meer uit je keel kunnen krijgen. Aan dit soort spanning heb je eigenlijk helemaal niks!

Wat kan je doen tegen ongezonde spanning? We hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet:

 

1.   Focus je op je lichaam

Als je erg gespannen bent, zul je merken dat je vooral bezig bent met dat wat er staat te gebeuren. Probeer dan eens je aandacht naar je lichaam te brengen. Waar kan je de spanning voelen? Misschien begint je hart sneller te kloppen, of voel je je ademhaling versnellen. Sommige mensen krijgen het warm, voelen een brok in hun keel of krijgen kriebels in hun buik. Je zult merken dat wanneer je je aandacht hier naartoe brengt, de spanning vanzelf een beetje af gaat nemen.

 

2.   Breng je aandacht naar je ademhaling
Mensen die gespannen zijn, ademen meestal in hun borst. Leg je hand maar eens op je borst, en voel dan eens of deze omhoog en naar beneden gaat. Ja? Leg dan je andere hand eens op je buik, en kijk dan of het lukt om hier naartoe te ademen. Als het lukt, voel je de hand op je buik met iedere inademing naarvoren bewegen, en met iedere uitademing weer naar achteren trekken. Het is eigenlijk alsof je een ballon opblaast: je buik loopt vol met lucht als je inademt, en loopt weer leeg als je uitademt. Het kan hierbij helpen als je zowel bij je inademing als je uitademing tot vier telt, en hier tussenin even pauzeert. Je zult merken dat je spanning dan snel minder wordt!

 

3.  Van negatief denken naar positief denken

Welke gedachten zorgen ervoor dat je gespannen bent? ‘Ik kan het niet’ en ‘dit gaat vast mislukken’ zijn gedachten die vaak voorkomen. Maar helpt het om dit te denken? Het antwoord is nee. Aan dit soort gedachten heb je helemaal niets: ze zorgen voor een laag zelfbeeld en een vervelend gevoel. Bovendien zou je nooit zoiets tegen iemand anders zeggen, dus waarom dan wel tegen jezelf? Kijk eens of je jouw negatieve gedachten om kunt zetten in positieve gedachten: ‘Ik kan het wel’ en ‘ik ga mijn best doen’! Als je dit tegen jezelf blijft zeggen, ga je er vanzelf in geloven en kan je je ongezonde spanning omzetten in gezonde spanning!

 

4.   Relativeren
Als je ’s nachts wakker ligt omdat je de volgende dag iets spannends te wachten staat, vraag jezelf dan eens of het zin heeft om je hier druk om te maken. Kijk of je eerlijk antwoord kan geven, en let op: met zenuwen is niks mis, maar op het moment dat je er niet van kunt slapen, wordt het een ander verhaal! Hoe spannend een spreekbeurt, toets of nieuwe school ook is, het is niet het einde van de wereld. Je kunt vast een heleboel dingen bedenken die veel spannender of vervelender zijn! Als je jouw spannende situatie hiermee vergelijkt, blijkt deze best vaak best mee te vallen.

 

5.    Zoek afleiding

Soms kan het helpen om afleiding te zoeken door je even met iets heel anders bezig te houden. Vraag jezelf maar eens waarvan jij vrolijk en ontspannen wordt. Sporten, tekenen, buiten spelen, film kijken, lezen, gamen... je kunt er vast nog wel een paar verzinnen. Dit maakt de spannende gebeurtenis niet minder spannend, maar zorgt er wel voor dat je er even niet aan hoeft te denken. Er continu mee bezig zijn heeft namelijk helemaal geen zin! Dus gun jezelf de ontspanning.

 

Extra hulp nodig?

Met onze weerbaarheidstraining 'Bikkeltrainingen' helpen we kinderen vanaf 4 jaar om minder last te hebben van ongezonde spanning. In zes wekelijkse bijeenkomsten van 1,5 uur wordt er gewerkt aan veerkracht, zelfvertrouwen en sociale omgang. Daarnaast zijn de Bikkeltrainingen gewoon ontzettend leuk om te doen! Plezier en samenwerking met anderen staan altijd centraal. Denkt u dat individuele begeleiding beter past bij uw kind? Dan is dit uiteraard ook een optie. In beide gevallen kunt u contact met ons opnemen via info@burobikkel.com of kijk voor meer informatie op onze website bij Bikkeltrainingen.

 

Vergoede begeleiding

Sinds 1 januari 2019 hebben wij contracten met de 14 gemeenten van regio Amsterdam-Amstelland en Zaanstreek Waterland, waaronder Amsterdam en Amstelveen. Dat betekent dat de sociaal-emotionele begeleiding vanaf nu met een geldige verwijzing, van bijvoorbeeld de huisarts, vergoed kan worden door de gemeente. Meer informatie via info@burobikkel.com