Falen is geen optie, het beste voor je kind?

Het is dinsdagavond wanneer ik met een kop thee klaar zit voor het tv-programma ‘Het beste voor je kind’. Vanuit mijn vak is het goed om te zien welke bewuste keuzes er worden gemaakt binnen diverse opvoedingen . Vaak heb ik respect voor de keuzes die ouders maken in het belang van hun kind, maar een enkele keer komt het voor dat ik mijn zelfbeheersing verlies en tierend op de bank zit. Zo ook deze avond. Moeder Carmen is de aanstichter van mijn tirade tegenover mijn huisgenoot  die het flink moet ontgelden. Al vrij snel in het programma vallen namelijk opmerkingen als: ‘Falen is geen optie voor mijn zoon’ en ‘ik wil voorkomen dat mijn zoon een loser wordt’.  Deze zoon is een 5-jarige jongen wiens moeder hem niets anders ziet doen dan uitblinken in zijn uiteindelijke glansrijke voetbalcarrière. Waar zijn klasgenoten op woensdagmiddag thuis aan hun bammetjes pindakaas zitten, zit Nicola met zijn moeder in de brasserie van het Amstel Hotel te smikkelen van zijn zalm. Dit alles onder het motto dat Nicola alvast moet wennen aan het leven als een heertje, dit zijn immers de standaarden die gelden voor een profvoetballer.

 

Binnen onze praktijk Buro Bikkel in Amsterdam zien wij regelmatig kinderen die het lastig vinden om te falen. Ondanks dat ouders vaak benoemen de druk op hun kinderen bewust zo laag mogelijk te houden, wordt er vaak onbewust binnen allerlei situaties toch druk op ze uitgeoefend. Denk aan competitieve klasgenoten of sportteams waar ook bij jonge kinderen presteren hoger in het vaandel staat dan het plezier.

 

Waar Carmen het belangrijk vindt dat haar zoon een voorsprong heeft op andere kinderen en overal de beste in is, willen wij graag naar een wereld waarin kinderen met zelfvertrouwen ook durven te falen. Falen hoeft niet per definitie negatief te zijn: kinderen die mogen falen binnen een veilige setting zullen ervaren dat falen oké is, waardoor zij ook nieuwe uitdagingen aan durven te gaan. Uiteindelijk zullen zij meer leren dan kinderen die uit angst om te falen nieuwe uitdagingen uit de weg zullen gaan.

 

Lieve Nicola, voor ons ben je alles behalve een loser wanneer er een keer iets niet zo gaat als anderen van je verwachten.  Maak fouten, probeer het met opgeheven hoofd nog een keer en doe wat jou gelukkig maakt!

 

 

Deze blog is ook gepubliceerd op Kindermusthaves.nl