De school thuis, tips voor ouders

 

In deze periode, waarin we door corona aan huis zijn gekluisterd, is het van belang dat de kinderen thuis blijven werken aan schoolopdrachten om een achterstand zo veel mogelijk te voorkomen. Hier komen kwesties bij kijken waar ouders, kinderen en leerkrachten nog geen ervaring mee hebben. Alle ouders proberen het beste ervan te maken om te zorgen dat hun kind zich genoeg blijft ontwikkelen. Wij hebben een aantal tips voor jullie om dit te bevorderen nu de school thuis is.

 

 

Tip 1: Maak een planning

 

Voor veel kinderen werkt het om een planning te hebben, zodat het overzichtelijk is wanneer ze een eetmoment hebben, aan school moeten werken of even lekker buiten kunnen uitrazen. Neem de tijd om te onderzoeken wat voor je kind prettig werkt. Een strakke planning, het schoolwerk in de ochtend of middag, meerdere korte pauzes of minder, maar langere pauzes? Samen komen jullie erachter wat het fijnst werkt, maar een bepaalde vorm structuur is wel aan te raden. Bij een planning is het heel belangrijk dat hij zichtbaar is voor kinderen, zodat ze hier te allen tijde op terug kunnen grijpen. Schrijf de planning bijvoorbeeld op een groot vel papier en plak deze op een muur of deur.

 

 

Tip 2: Stimuleer de motivatie van je kind

 

Er wordt vanuit de meeste scholen materiaal opgestuurd waar de kinderen mee aan de slag kunnen. Een handig middel voor ouders om kinderen aan de slag te krijgen, is om ze te motiveren. Spoor ze aan om er even goed voor te gaan zitten; ‘kom, we gaan even lekker aan het werk en dan is er straks weer tijd om wat voor jezelf te doen!’. Wijs ze ook op de planning, zodat ze weten wat voor leuks of lekkers er volgt nadat ze hebben gewerkt.

 

 

Tip 3: Zorg voor een juiste werkplek

 

Voor kinderen (en volwassenen ook overigens) is het belangrijk om een juiste werkplek te creëren. Maak een plekje aan een lege eettafel of bureau op hun kamer. Hierbij is het vooral belangrijk dat er rust is, dus zorg voor zo min mogelijk afleidende factoren zoals muziek, speelgoed of spelletjes in zicht of binnen handbereik. Overleg met je kind hoe de plek gezellig kan worden gemaakt. Wellicht met een mooie plant of leuke poster of ansichtkaart in een lijstje.

 

Helpen met het huiswerk

Met deze tips zorg je ervoor dat je kind op tijd op een rustige plek aan het werk kan. Maar dan komen de inhoudelijke vragen over het schoolwerk, die kinderen nu aan ouders stellen. Maar hoe werkt een staartdeling ook alweer? Hoe leg ik uit hoe breuken worden vermenigvuldigd? En hoe zat het met werkwoordspelling? Bij veel ouders is dit weggezakt of hebben ze het vroeger op een andere manier uitgelegd gekregen. Daarnaast werken veel ouders nu vanuit huis en hebben ze niet alle tijd om kinderen te helpen met hun opdrachten. Mochten jullie hulp kunnen gebruiken, de komende tijd organiseren wij online BikkelBoost sessies.

 

BikkelBoost
BIkkelBoost is een eenmalige sessie of korte training waarin een bepaalde deelvaardigheid of thema centraal staat. Dit betekent dat kinderen de vaardigheid al wel als leerstof hebben behandeld, maar ze nog wel een extra ‘boost’ kunnen gebruiken. De komende weken behandelen we verschillende rekenvaardigheden.

Kijk op onze website bij BikkelBoost voor meer informatie.

 

 

 

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0