Geen huiswerkstress (voor leerling en ouders)

Puber heeft stress over huiswerk en wil huiswerkbegeleiding

De tweede helft van het schooljaar is begonnen.

De kerstvakantie is inmiddels achter de rug, het eerste rapport is binnen en de eerste balans over het nieuwe schooljaar kan worden opgemaakt. Maar wat te doen als de schoolresultaten tegenvallen en je er samen met je zoon of dochter achter komt dat nog niet de juiste werkwijze is gevonden? Onderstaande tips over huiswerk maken en plannen helpen jullie op weg, want gelukkig is er nu nog genoeg tijd om samen te zorgen voor een geslaagd schooljaar zonder huiswerkstress.

 

 

1.     Een goede planning is goud waard

Zorg dat je samen met je zoon of dochter vooruitkijkt naar de planning en bekijk samen welke toetsen er gepland staan. Plan ruim van tevoren leer- en oefenmomenten in. Deel het geheel op in kleine stukjes, zodat het goed te overzien is. Afvinken welk werk is gedaan geeft veel voldoening. Soms kan een goede planner of planningstool hierbij hulp bieden. Wij maken zelf met grote tevredenheid gebruik van de Bikkelplanner van Spectrum Brabant. Een goede planner merkt vaak al snel dat er ineens tijd en ruimte over is in de agenda. Ruimte voor leuke dingen!

 

2.     Overhoor

Er is niets fijner dan met veel zelfvertrouwen een aan toets te beginnen. Op het moment dat je je zoon of dochter overhoort wordt goed duidelijk welke stof wordt beheerst en welke stof nog extra oefening nodig heeft. Ook kunnen ze zichzelf overhoren met flitskaarten. Het is motiverend om te zien dat de stapel kaarten die nog geleerd moeten worden steeds kleiner wordt, het leerproces wordt zo goed zichtbaar. Voor de digikids onder ons is er ook een fijne tool online te vinden: Quizlet.

 

3.     Een fijne werkplek

Is je zoon of dochter snel geneigd om te kiezen voor een gezellige werkplek? De keukentafel of woonkamer is inderdaad erg verleidelijk, maar vaak is de afleiding hier te groot. Zorg voor een rustige werkplek elders in huis. Let op: alles wat er aan materiaal niet aanwezig is op deze werkplek is een excuus om het huiswerk aan de kant te leggen. Zorg dus dat alle materialen (inclusief drinken en een kleine snack) binnen handbereik zijn voordat je zoon of dochter start met huiswerk maken.

 

4.     Wees betrokken

Het laatste waar je zoon op dochter op zit te wachten is een ouder die elke dag vraagt of het huiswerk al af is. Zorg daarom dat je dagelijks op tijd vraagt wat er voor die middag op de planning staat. Geef aan dat je er bent om te overhoren en hulp te bieden, maar laat je zoon of dochter verantwoordelijk zijn voor de uitvoering van zijn huiswerk. Zo houd je als ouder goed een vinger aan de pols en is de kans kleiner dat jullie voor grote verassingen komen te staan.

 

5. Studiebegeleiding

Kan je kind nog wat extra hulp gebruiken of vind je het prettiger om de begeleiding uit te besteden? Onze huiswerkbegeleiding sluit aan bij de leerling en vindt onder professionele begeleiding plaats op onze locatie in Amsterdam Oud Zuid. Er wordt huiswerk gemaakt en tegelijkertijd geleerd hoe je optimaal moet leren plannen om ook vrije tijd te hebben. Samen zorgen we dat de leerlingen voordat ze naar huis gaan, de leertaken beheersen en het maakwerk klaar hebben. We stellen een plan op met specifieke doelen passend bij de leerling en zijn of haar sterke en minder sterke vaardigheden, altijd gericht op het versterken of behouden van de motivatie en met als overkoepelend doel de zelfstandigheid te vergroten. Op regelmatige basis vinden er evaluaties plaats.

 

Vrijblijvend kennismakingsgesprek?

Wil je graag meer horen, stuur dan een mail naar info@burobikkel.com voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Of kijk op onze website voor meer informatie over de huiswerkbegeleiding bij Buro Bikkel voor een geslaagd schooljaar.