Omgaan met boosheid
Als ouder kan het lastig zijn als je kind boos is. Of het nou om een enkele keer gaat of juist om een emotie die dagelijks terugkeert, we hebben het liefst dat onze kinderen gelukkig en stressvrij zijn. Helaas is er geen enkel kind nooit boos en daarom delen we graag tips om als ouder (of leerkracht!) om te gaan met boosheid.
Leermoment
In de hitte van de strijd wordt dit vaak vergeten, maar probeer te onthouden dat ook boos zijn hoort bij het leven, boos zijn mag. Ook volwassenen zijn soms boos en het helpt als je op jonge leeftijd hebt geleerd goed met boosheid om te gaan.
We hebben de neiging het probleem voor ons kind op te lossen. In het geval van boosheid wordt er
geprobeerd te zorgen dat de boosheid verdwijnt. Je gaat op zoek naar wat de boosheid veroorzaakt en probeert dat te veranderen.
Tijdens één van onze Bikkel en Boekwijzer lezingen gaf een ouder aan het lastig te vinden wat te doen als zijn
kind boos is omdat het geen speeldate kon regelen op het schoolplein. De vader vertelde samen met z’n dochter op zoek te gaan naar een oplossing en de ouders van kinderen af te lopen om toch een
date te regelen. De vader probeerde zijn dochter te helpen om de boosheid en verdriet te laten verdwijnen.
Deze reactie is begrijpelijk maar leerzamer voor het kind is om het gewoonweg te laten. Sommige situaties zijn nou eenmaal zoals ze zijn. Probeer het niet allemaal op te lossen en leer je kind om te gaan met teleurstellingen en tegenslagen. Een keer geen speeldate geregeld? Benoem naar je kind dat dat inderdaad balen is, hij of zij had zo graag willen spelen, maar probeer het daar echt bij te laten.
Boos zijn mag
Boosheid is een emotie, net zoals blij en verdrietig zijn. Emoties mogen er zijn. Het is oké om af en toe boos te zijn. Geef je kind de ruimte voor het uiten van deze emotie en probeer uitspraken als: “Hier hoef je niet boos om te zijn” te vermijden. Ook al is het soms lastig te begrijpen, blijkbaar is het voor je kind een situatie geweest waar boosheid bij past. Je kunt je kind wel bevestigen in zijn gevoel, zonder er extra nadruk op te leggen. Benoem bijvoorbeeld dat het inderdaad heel jammer is dat jullie uit die leuke speeltuin moeten vertrekken of dat het zeker balen is dat het laatste, lekkerste koekje door een ander is opgegeten.
Grenzen stellen
Sommige kinderen hebben de neiging om gewelddadig te worden als zij boos zijn. Ze uiten de boosheid fysiek. Je mag als ouder hierin zeker grenzen stellen. Je kind mág boos zijn, maar hoeft géén
geweld te gebruiken naar anderen. Kijk of je op een rustig moment samen met je kind kunt bespreken wat goede alternatieven zijn op dat moment, wat passend is bij de fysieke onrust. Wellicht is
een boksbal een goed idee of helpt een rondje rennen.
Erover praten
Zoals gezegd, probeer op een rustig moment (dus als je kind niet boos is) eens te praten over het boos zijn. Kijk of je samen manieren kan bedenken wat het kind nodig heeft als hij/zij boos is. Wellicht vindt hij/zij het fijn om alleen gelaten te worden, kunnen jullie een verstopplekje in huis bedenken of wil hij juist even schreeuwen? Kijk of je mét je kind manieren kan bedenken die binnen jouw grenzen passen én het kind helpen.
Is het praten erover lastig? Wellicht helpt het om er een boek over (voor) te lezen. Tijdens onze begeleiding horen we regelmatig van ouders dat het lastig kan zijn om een geschikt boek te vinden dat passend is bij het kind. Voor het praten over emoties zijn wij groot fan van het boek ‘Vrolijk’ van Mies van Hout. Een tip: Kijk eens bij www.boekwijzer.com van Eline Rottier. Zij heeft voor ieder kind voor iedere situatie een passend boek!
Te vaak boos
Boosheid hoort bij het leven van alledag, maar als je het idee hebt dat er veel frustratie in het leven van je kind speelt en dat dit een grote invloed heeft op het alledaagse leven, zoek dan hulp.
Wellicht speelt er meer dan je kind aan kan geven. Vaak helpt het als een buitenstaander meekijkt en inzicht krijgt in de voorkomende situaties. Té vaak en té veel boos zijn kan het kind belemmeren. Dat zou zonde zijn! In onze praktijk helpen wij veel kinderen om de boosheid op een acceptabele manier te uiten en de frustratie te verminderen. Dit kan vaak al snel bereikt worden en is het kind weer trots en vol zelfvertrouwen.