Help, de Cito-toets!

Meisje met handen in het haar vanwege spanning voor de Cito-toets

De eerste week na de kerstvakantie is alweer voorbij en de Cito-toets staat voor de deur. Op veel scholen wordt de Cito-toets de komende weken afgenomen. Dit kan zorgen voor spanning en zenuwen bij de kinderen. In deze blog een paar tips hoe je je kind tijdens die periode kan helpen om de spanning voor de toets te laten verminderen. 

 

Het is begrijpelijk dat je kind zenuwachtig is voor zo’n toets als de Cito, maar het is wel belangrijk dat de spanning je kind niet belemmert om de toets met zelfvertrouwen te maken.

 

 

 

1. Ontspanning door afleiding

 

Als je merkt dat je zoon of dochter heel gespannen is, omdat hij of zij bijvoorbeeld slecht slaapt, sneller geïrriteerd is of aangeeft dat hij of zij last heeft van buikpijn, is het belangrijk om je kind extra te laten ontspannen. Dit kan je doen door juist afleiding op te zoeken, bijvoorbeeld na schooltijd of in het weekend. Zoek buiten deze afleiding in de vorm van beweging door bijvoorbeeld te gaan schaatsen, voetballen of hockeyen, of doe dit binnen door een boek te lezen met je kind of iets te gaan bakken. Vraag ook aan je kind wat hij zij graag wil doen om te ontspannen. Kinderen kunnen vaak ook goed aangeven wat zij leuk vinden om te doen.

  

 

2. Praat met je kind

 

Het is begrijpelijk dat je kind vaak begint over de Cito-toets, want ook op school bij de kinderen onderling leeft dit onderwerp enorm. Probeer als ouder dit niet te veel te benadrukken, omdat het mogelijk is dat je kind dan extra spanning ontwikkelt voor de toets. Mocht je kind er zelf over beginnen, dan is het goed om hier toch even kort aandacht aan te besteden.

 

Dit kan je bijvoorbeeld doen door even kort met je kind in gesprek te gaan. Je kunt zenuwen wegnemen door aan te geven dat de toets er is zodat de juf of meester kan kijken wat je allemaal al weet. Net als bij andere toetsen dus! Als je ook andere signalen van spanning opmerkt bij je kind, kan het nuttig zijn samen te ontdekken waar deze spanning vandaag komt. Misschien heeft je kind het idee dat er geen fouten gemaakt mogen worden of dat papa/mama/leerkrachten pas tevreden zijn bij een hoge score. Het kan kinderen ontzettend helpen als deze overtuigingen weggenomen kunnen worden.  

 

 

3. Mindfulness oefeningen / ademhalingsoefeningen

 

Een andere goede manier om je kind te laten ontspannen is een mindfulness oefening of een ademhalingsoefening. Door je te concentreren op je ademhaling wordt deze rustiger en dit helpt de spanning te verminderen.  Zowel via Google als via YouTube zijn er tientallen oefeningen te vinden via de zoekterm ‘Mindfulness oefening kinderen’. Ook het boek met bijbehorende cd ‘Kikker Zit Stil’ van Eline Snel biedt mooie oefeningen.

 

Kortom: veel ontspannen bij zenuwen en de druk m.b.t. de Cito zo laag mogelijk houden. Beloon je kind voor zijn of haar inzet bij de toets in plaats van op het resultaat: Dit stimuleert het zelfvertrouwen en maakt dat een kind sowieso trots kan zijn!

 

Buro Bikkel wenst alle kinderen veel succes bij het maken van de Cito-toets! 

 

Mocht je voor de volgende Cito-toets je kind wat meer willen voorbereiden? Voor groep 6, 7 en 8 bieden wij Cito-training in Amsterdam Zuid aan. Voor meer informatie kunt u kijken op onze website via Cito-training