Klokkijken, een makkie?

Klokkijken leren voor kinderen is belangrijk voor tijdsbesef

Volgens de meeste rekenmethodes moet je kind eind groep 5 tot op de seconde de analoge en digitale klok kunnen aflezen. Het leren klokkijken is bij veel kinderen een proces van enkele jaren. Voordat een kind kan leren klokkijken, zal er eerst voldoende tijdsbesef aanwezig moeten zijn.

 

In groep 1 wordt er al gestart met het stimuleren van dit tijdsbesef door middel van het aanleren van seizoenen en dagen van de week. Vervolgens wordt dit in groep 2 langzaamaan uitgebreid naar het benoemen van dagdelen en het gebruik van begrippen als morgen, gisteren, eerder en later. Vanaf groep 3 wordt de analoge klok erbij gehaald en leren ze het aflezen van hele en halve uren. In groep 4 komen hier doorgaans de kwartieren bij en in groep 5 leren ze het aflezen van de analoge en digitale klok tot op de minuut. Vanaf groep 6 leren ze het tijdsverschil tussen twee verschillende klokken berekenen met en zonder context.

 

Stimuleren van kloklezen

Bij de kinderen die Bij Buro Bikkel komen voor een boost in het leren klokkijken zien we het vaak; ze hebben een sterke voorkeur voor de digitale klok. Dit is goed te verklaren, op vrijwel alle elektronica om ons heen wordt deze digitale klok gebruikt waar ze vaak al vroeg mee in aanraking komen (telefoon, i-pad, oven, klok in de auto). Toch is het belangrijk dat kinderen beide klokken goed leren aflezen.

 

Ondanks dat sommige ouders het een geruststellend idee vinden dat kinderen in deze gehaaste maatschappij nog niet zo zeer met de tijd bezig zijn, kan het geen kwaad om het tijdsbesef en het klokkijken een extra stimulans te geven.  Hieronder enkele tips: 

  • Maak je kind bewust van de tijd en de klok: “Je mag pas uit bed komen als de zeven op de klok staat” en ‘”We gaan avondeten als de grote wijzer helemaal bovenaan staat”.
  • Hou wedstrijdjes met de stopwatch/timer. Hebben ze een idee hoelang een minuut duurt? Dit tijdsbesef kun je steeds verder uitbouwen. Het kunnen schatten van tijd is een belangrijke vaardigheid om later goed te kunnen plannen. Een goed ontwikkeld tijdsbesef en de tijd goed kunnen inplannen is straks op de middelbare school een onmisbare vaardigheid.
  • Als het leren klokkijken uiteindelijk samenhangt met het krijgen van extra verantwoordelijkheid kan dit een extra motivatie zijn voor kinderen om het onder de knie te krijgen. Bijvoorbeeld “Je mag even buiten spelen, als je horloge op 5 uur staat moet je weer binnen zijn”.

 

Buro Bikkel geeft regelmatig een BIKKELBOOST. Dit is een eenmalige sessie is waarin een bepaalde deelvaardigheid of thema centraal staat. Dit betekent dat kinderen de vaardigheid min of meer al moeten beheersen, maar nog wel een extra ‘boost’ kunnen gebruiken.