Nieuw Schooljaar: Start in de Brugklas

Het is zo ver, je kind gaat na een lange zomer naar de brugklas. Een hele nieuwe start en vaak ook wel een beetje spannend! Want voor veel kinderen betekent deze overstap een hele nieuwe klas, nieuwe docenten, huiswerk, te zware boeken sjouwen en nog meer…

 

Wellicht was jouw kind op de basisschool totaal nog niet bezig met plannen en kon het huiswerk hem of haar gestolen worden. Ochtenden waarop het huiswerk ineens kwijt was of waarop je kind zich plotseling een toets herinnerde komen je misschien wel bekend voor. Grote kans dat het plannen op de middelbare school daarom een uitdaging gaat worden!

 

Zelfstandig plannen 

We kunnen je direct geruststellen: kinderen van die leeftijd hoeven echt nog niet zelfstandig te kunnen plannen. Ons advies is om de eerste periode vooral te kijken of je kind zich fijn voelt in de nieuwe klas en of er plezier is tijdens de lessen. Ondersteun waar nodig wat betreft het huiswerk, maar laat je kind ook eens ervaren wat er gebeurt als het huiswerk een keer niet is gemaakt. Over het algemeen leren de kinderen gedurende de eerste periode het plannen steeds meer eigen maken. Uiteraard kun je hier als ouder wel bij ondersteunen, maar verwacht niet dat je kind het direct zelfstandig kan. Het is een leerproces!

 

Aparte planner gebruiken

Het kan nuttig zijn een aparte planner te gebruiken om je kind het plannen van huiswerk eigen te maken. Er wordt tegenwoordig veel huiswerk online doorgegeven en kinderen schrijven nog maar weinig op papier. Wij gebruiken nog graag pen en papier om kinderen te leren plannen! Arceren wat belangrijk is en afstrepen wat afgerond is geeft een duidelijk overzicht. Een volgorde maken van het te maken en te leren werk en bedenken hoeveel tijd iets gaat kosten, leert kinderen om een inschatting te maken van wat hen te wachten staat.

 

Wij wensen alle nieuwe brugklassers succes, maar bovenal heel veel plezier en een geslaagd schooljaar!

En mocht je hulp nodig hebben, kijk dan eens op op onze website bij Huiswerkbegeleiding. We geven begeleiding in Amstelveen en in Amsterdam.