Zelfstandigheid van je kleuter: ‘Zelf doen!’

Emma (4 jaar): 'Zelf doen!'

Ouders met kinderen in de kleuterleeftijd herkennen bovenstaande uitspraak vast en zeker. Van boterhammen smeren tot de deur openmaken; Zij wil het zelf doen! Zeker in deze leeftijd leidt dat vaak tot een strijd met als resultaat een verdrietige kleuter en een uitgeputte ouder.  

 

Waarom alles zelf doen?

Kinderen ontdekken graag en zoeken grenzen op. Door nieuwe dingen te proberen leren kinderen wat ze wel en niet kunnen en kunnen ze zichzelf verder ontwikkelen. De kleuterleeftijd is een fase waarin kinderen langzamerhand inzicht krijgen in het feit dat ze een individu zijn en zelf dingen kunnen bepalen. Een belangrijke fase waarin een kind veel leert over zichzelf en de wereld om hem heen. Maar het kan als ouder knap lastig zijn; Enerzijds wil je graag je kind de ruimte geven om zich te ontwikkelen, anderzijds wil je haar beschermen tegen de boze buitenwereld. Vandaag 4 tips om hiermee om te gaan!  

 

1. Bepaal je grenzen.

Geef je kind de ruimte om de wereld te ontdekken binnen jouw grenzen. Niet omdat ze per sé vervelend willen zijn, maar omdat ze behoefte hebben zichzelf te ontwikkelen en te ontdekken wat er mogelijk is. Bepaal voor jezelf wat je wel en niet acceptabel vindt en laat jouw kind binnen die kaders nieuwe dingen ontdekken. Vooral kleuters krijgen de neiging álles zelf te willen doen. Ze hebben sterk de behoefte nieuwe dingen te leren en te ontdekken wat ze allemaal zelf kunnen. Bekijk welke dingen je kind wel mag proberen en welke dingen niet. Benoem dit ook naar je kind!  

 

2. Vallen, knoeien en falen mag!

Als je nieuwe dingen probeert, gaat dat vrijwel nooit in één keer goed. Dat geldt zeker ook voor kinderen. Tijdens een eerste keer fietsen hoort een valpartij erbij en knoeien als je kind voor de eerste keer met een vork eet ook. Onthoud hierbij: Falen en proberen mag. Kinderen leren door deze ervaringen om te gaan met teleurstellingen en zullen ontdekken dat met doorzettingsvermogen en wilskracht het uiteindelijk alsnog lukt. En dat is weer goed voor het zelfvertrouwen!  

 

3. Kinderen kunnen vaak al meer dan je denkt.

Veel ouders zijn geneigd veel voor hun kind te doen. Helpen met aankleden of even snel de spullen voor school verzamelen; We nemen het maar al te graag over van onze kinderen. Besef dat kinderen vaak al meer kunnen dan je denkt en leergierig zijn om dingen die zij nog niet kunnen te leren. Geef ook je kleuter dus gerust een nieuwe opdracht om te kijken hoe dit gaat. Vaak vinden zij het hartstikke leuk om nieuwe dingen te proberen en verantwoordelijkheid voor taakjes te krijgen.  

 

4. Geef je kind de ruimte en tijd.

Het komt niet altijd goed uit als je kind precies iets zelf wil proberen als je haast hebt. Dit kost vaak meer tijd, maar oefening baart kunst! Daarom is ons advies: Geef je kind de ruimte en tijd om nieuwe dingen te ontdekken. In het algemeen geldt dat kinderen hierdoor meer inzicht krijgen in hun eigen kunnen, zelfverzekerder worden en gewoonweg nieuwe vaardigheden ontwikkelen. En nee, je hoeft niet altijd je kind de ruimte en tijd te geven, want in het leven van alledag heb je soms nou eenmaal geen tijd. Zorg daarom voor een goede balans waarin het kind én jouw grenzen leert én zichzelf kan uitdagen.