Leren en onthouden met behulp van een Mindmap

 

Naast het goed plannen van je huiswerk, leer je bij Buro Bikkel verschillende leermethodes. Een van deze leermethodes is het maken van een mindmap: een superhandige manier om je leerstof te visualiseren. Heel handig bij vakken zoals aardrijkskunde, biologie en geschiedenis. Hoe maak je een goede mindmap?

Lees in dit blog onze tips.

 

Leermethodes

Er zijn veel verschillende manieren om te leren. Eén daarvan is het maken van mindmap. Het woord zegt het eigenlijk al: je maakt een plattegrond van dat wat in je hoofd zit! Het gebruiken van een mindmap is een handige manier om orde, overzicht en structuur te creeëren als je een heleboel informatie moet samenvatten. Door een visueel schema van je leerstof te maken, kan je deze leerstof beter onthouden.

 

Effectieve manier van samenvatten

Het maken van een mindmap is niet alleen leuk en handig, maar ook nog eens veel effectiever dan andere manieren van samenvatten: mindmaps sluiten aan bij de manier waarop onze hersenen werken. Als je een mindmap maakt, gebruik je zowel je linker- als je rechterhersenhelft. Bovendien denken en onthouden onze hersenen informatie in afbeeldingen.

 

 

Hoe maak je een mindmap?

 

1. Materiaal
Om een mindmap te maken heb je een blanco papier en stiften en/of potloden met verschillende kleuren en diktes nodig. Je kunt ook gebruik maken van plaatjes uit tijdschriften, in dat geval heb je ook een schaar en lijm nodig. En natuurlijk... je leerstof!

 

2. Onderwerp

Midden op het papier komt het onderwerp van je leerstof. Je kunt er voor kiezen om het dit in één kernwoord op te schrijven, maar je kan ook een tekening maken of een afbeelding uitknippen en opplakken. Dit is het centrale punt van je mindmap.

 

3. Hoofdthema’s

Nu ga je vanaf het centrale punt naar buiten werken. Teken vanaf je centrale punt een aantal dikke lijnen, bijvoorbeeld met stift. Het is handig om deze lijnen allemaal een andere kleur te geven zodat je elk thema aan een bepaalde kleur kan koppelen! Op die manier onthoud je de informatie makkelijker. Aan deze dikke lijnen koppel je een thema of kernwoord. Let op: gebruik hierbij niet te veel woorden! Vaak heb je aan één woord al genoeg. Je kan hier wederom ook kiezen voor een tekening of een afbeelding.

 

4. Subthema’s

Teken vanuit het kernwoord van een hoofdthema een aantal dunnere lijnen, bijvoorbeeld met potlood. Deze staan voor de subthema’s die voortkomen uit elk hoofdthema. Je koppelt de kleur van het subthema aan de kleur van het hoofdthema. Aan deze lijnen kan je vervolgens met kleinere letters een kernwoord opschrijven. Zie je dat je van het midden naar buiten werkt, en dat de informatie steeds specifieker wordt? Als je wilt kun je ook hier weer kleine tekeningen maken of plaatjes plakken. Een beeld zegt meer dan 1000 woorden!

 

 

Huiswerkbegeleiding bij Buro Bikkel

Bij Bikkel Huiswerkbegeleiding leren we je om zelfstandig verschillende leermethodes in te zetten. Daarnaast leer je overzichtelijk te leren plannen met behulp van de Bikkelplanner. Wil je meer weten over de voordelen van onze huiswerkbegeleiding? Kijk dan voor meer informatie op onze website.